De eerste editie van dit nieuwe seizoen met met in de hoofdrol het Camera Japan Festival!
BNO IMG LAB #47 staat 22 september in het kader van het Camera Japan Festival dat dan losbarst in Rotterdam.
Festivaldirecteur Alex Oost opent BNO IMG LAB met een korte animatie van het Camera Japan Festival. De tiende editie van het festival start op 23 sept met een kick-off party in WORM met een experimenteel filmprogramma en een optreden van het Japanse duo Group A en het hoofdfestival vindt plaats van 24 t/m 27 sept in LantarenVenster.
Omdat nieuwe en klassieke films uit Japan zelden in Nederland te zien waren, richtte in 2006 een groep Rotterdamse liefhebbers in 2006 CAMERA JAPAN op: een vierdaags festival waar de beleving van Japanse cultuur centraal staat. Nu, tien jaar verder, presenteert het festival met trots ruim vijftig (overwegend) Japanse filmproducties in Rotterdam. CAMERA JAPAN is uniek omdat het naast speelfilms en documentaires ook anime én Japanse beeldende kunst, literatuur en live optredens toont. Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops. Zie voor het volledige programma www.camerajapan.nl
Gieke van Lon en Lotte Dekker van Humade. Dit ontwerpersduo uit Amsterdam is met name bekend van hun New Kintsugi repair kit. Humade ontwerpt op maat gemaakte producten met een eigen karakter; een voortdurend zoeken naar innovatieve , onorthodoxe materialen en technieken , het uitvergroten van het detail en de zoektocht naar de vereenvoudigde, elegante essentie van het ontwerp.
‘New Kintsugi’ is een manier van lijmen van porselein gebaseerd op de kintsugi techniek, een oude Japanse kunstvorm, waarbij gebroken aardewerk met goud wordt hersteld. Het verhaal gaat dat kintsugi is ontstaan toen in de 15de eeuw de Japanse keizer zijn beschadigde aardewerk terugstuurde naar China voor reparatie. Toen het geretourneerde gerepareerd bleek met metalen nietjes, beval hij zijn ambachtslieden een meer esthetische manier te verzinnen, dit leidde tot kintsugi ( bladgoud reparatie) . Deze kunst werd zo’n hype dat sommige eigenaars hun waardevol aardewerk opzettelijk stuk smeten zodat het kan worden hersteld met de gouden naden van kintsugi .
New Kintsugi, de schoonheid van imperfectie. Humade combineerde deze mooie oude techniek met nieuwe technologie. Met New Kintsugi worden de naden en scherven opzettelijk benadrukt waardoor er een nieuwe esthetiek aan voorheen gebroken aardewerk wordt toegevoegd.
Na design events in o.a New York en het Design Museum in Barcelona lanceerden Lotte en Gieke ‘New Kintsugi’ onder het label Humade ook in Nederland. www.humade.nl
Maureen de Vries; van ukiyo-e naar hanga: een omslag in Japanse prentkunst. Maureen de Vries is assistent conservator van het Nihon no Hanga collectie te Amsterdam, een museum gewijd aan 20e eeuwse Japanse prentkunst. Ze is verder actief op het gebied van Japanse kunst en cultuur in Nederland, onder andere bij het Camera Japan Festival en de Society for Japanese Arts.
Voordat Japan zich opende voor de rest van de wereld in de laat 19e eeuw, was de houtsnede de meest gebruikte reproductie techniek. Met de komst van nieuwe drukvormen, zoals fotografie en lithografie, raakte deze traditionele vorm van kunst op de achtergrond. In de vroeg 20e eeuw ontwikkelde, mede door waardering in het buitenland voor houtsneden, een hernieuwde interesse voor deze prentkunst onder Japanse kunstenaars en illustratoren. Echter, van ukiyo-e was geen sprake meer. Verschillende en diverse vormen van houtsnede, soms in combinatie met andere technieken, vereiste een nieuwe term die allesomvattend zou zijn. Hanga (let. gedrukte afbeelding), een benaming gekozen door de kunstenaars zelf, geeft een divers beeld van de grafische omslag en ontwikkeling van gedrukte kunstvormen in Japan aan het begin van de vorige eeuw.
Jacky Cheung, a.k.a KJC Photography is een fulltime fotograaf die onlangs zijn boek “Behind the Cosplay: The Person Behind the Cosplay Costume” uitbracht.
Cosplay fotoboeken zijn er genoeg maar in ‘Behind the Cosplay’ gaat verder. Door middel van interviews en prachtige foto’s gunt dit boek een unieke kijk in het leven van de cosplayer achter zijn of haar kostuum.
Cosplay is voor mensen die niet op strip, game of anime beurzen komen een onbekend begrip. Een fenomeen dat zijn oorsprong in Japan kent en in eerste instantie op louter onbegrip stuit. De fans echter, zien en bewonderen hun cosplay helden om de prachtige kostuums en hun enthousiasme. Maar wat weten we over de personen achter de kostuums? Wat zijn hun passies en wat ze doen in hun dagelijks leven? In dit boek worden twaalf cosplayers gevolgd, de foto’s worden ondersteund door hun eigen verhalen waaruit hun motivatie om als cosplayer door het leven te gaan duidelijk wordt.
Illustratie; S.P.A.M. van Griensven, van wie tijdens CAMERA JAPAN een reeks tekeningen te zien zal zijn, genaamd Weather Girls, bont gekleurde portretten van Japanse vrouwen, geïnspireerd door het thema van het festival.www.spamvangriensven.com
NIEUWE INSTITUUT, MUSEUMPARK 25 ROTTERDAM
DINSDAG 22-09-2015 (Dutch spoken)ENTREE: € 5 – studenten en leden BNO/Initiatief – € 3 (geen pin)
OPEN 19.00 START: 20.00 u
facebook.com
hetnieuweinstituut.nl