Zaterdag 24 september opende de Engelse criticus, schrijver en gastcurator Rick Poynor in de Kunsthal ‘Het unheimliche…Surrealisme en grafische vormgeving’ Met het ‘het unheimliche’ als beste Nederlandse vertaling van ‘the Uncanny’, laat de Kunsthal de blijvende invloed zien van het surrealisme op het werk van grafische vormgevers. De geweldige tentoonstelling bestaat uit meer dan 250 werken waaronder films, affiches en boekomslagen uit Europa en de Verenigde Staten. In zeven thema’s zoals het buitengewone, het groteske en het imaginaire, gaat de tentoonstelling in op de surrealistische beeldtaal die kunstenaars en ontwerpers beïnvloedt en tot op de dag van vandaag fascineert.
In 1919 definieert Freud ‘het unheimliche’ in zijn gelijknamige essay als een angst die ontstaat wanneer het vertrouwde plots vreemd wordt. Zijn analytische model van de menselijke geest, met een bewuste en onbewuste laag, vormde de basis van het surrealisme. Hoewel het voornamelijk bekend staat als een stroming in de beeldende kunst, dringt het surrealisme ook door in de wereld van de grafische vormgeving. De tentoonstelling laat de diepgaande impact zien van surrealistische ideeën en beelden op de visuele communicatie sinds 1930. Een divers overzicht van affiches, platenhoezen en vintage boekomslagen tot hedendaagse ‘graphic novels’ legt een alternatieve traditie in de grafische vormgeving bloot.
De krachtige en boeiende beeldtaal is grillig en volgens Poynor in zijn introductie niet gebaseerd op een vaststaand grid (Crouwel) noch via een rigoureus concept tot stand gekomen. Fundamenteel voor de surrealistische levenshouding is een constante zoektocht naar het wonderlijke en de opmerkzaamheid voor de ongewone aspecten van de werkelijkheid. Aan de hand van thema’s zoals het wonderkabinet en duistere objecten van verlangen, neemt de tentoonstelling bezoekers mee langs publicaties van kunstenaars zoals Salvador Dalí, Max Ernst en Jan Svankmajer.
In de expositie is ook werk opgenomen van onze favorieten als Hipgnosis, Graham Rawle, Edward Fella en Jonathan Rosen, beeld dat mooi aansluit bij het thema van de komende editie van het Image Festival. Rick Poynor sloot zijn korte lezing af met de terechte vermelding van het boek en de website van BibliOdessey, ook één van de inspiratiebronnen van andere beeldmakers.
Nog tot 4 dec 1011 te zien in de Kunsthal, Rotterdam.