In de week voorafgaand aan het Image Festival is op de Binnenweg 67 / hoek Gouvernestraat door ons een drukwerk plaats ingericht, geen offset, geen zeefdruk maar met digitale stencilmachines!
Wie op het Witte de With festival de ‘Letterproeftuin’ heeft bezocht heeft ze al aan het werk gezien; de unieke stencilmachines van Knust / Extrapool. Voor de liefhebbers geen onbekenden, ze waren al eerder in Rotterdam, in het ‘Wilde Weten’ of in ‘TENT’ maar van 31 oktober tot 5 november draaien er, onder leiding van Timon van der Hijden, drie complete producties die op het festival ook te koop zullen zijn! We hebben Wasco, Laut Rosenbaum en SUPERBUENO gevraagd speciaal voor het Image Festival een oplage van hun werk te verzorgen.
Knust is het bolwerk van de oude stencilmachine en de digitale stencilmachine. Knust heeft eigen handig boekdrukken uit de artistieke hoek naar het post-nieuwe-media gebracht. Knust-of Nijmeegse Universele runt workshops en een drukwerkplaats bij Extrapool. Zij waren in 1991 één van de oprichters van de Extrapool organisatie in Nijmegen.
Knust startte in de jaren 80 kleuren toen kleur kopieer machines of inkjet-printers voor hen geen optie waren. Stencil druk had een speciale aantrekkingskracht en toch bestond er toen geen werkplaats voor kleuren stencil werk dat maakte dat Knust oude machines opkocht en tegenwoordig toonaangevend zijn binnen hun specialisme. Stencilmachines werden over het algemeen beschouwd als achterhaald en de techniek had (en nog steeds) een slechte reputatie binnen drukwerk. Maar stencilmachines zijn de ultieme drukmachines voor kunstenaars of grafici die het experiment aan durven gaan, variaties en veranderingen tijdens het afdrukken zijn geen punt. In beperkte oplages van max 500 (oude machines) of 1.000 (digitale -) is stencil druk op zijn best voor boekjes, zines of affiches.
SUPERBUENO is een illustratie collectief dat bestaat uit Marvin Bruin, Idris van Heffen, Giuseppe Modica en Mielo Pouwer.
Al gedurende hun studie illustratie aan de Willem de Kooning Academie, besloten zij hun krachten te bundelen en een collectief op te zetten gebaseerd op hun gezamenlijke voorliefde voor character design.
Iedere illustrator in de groep heeft zijn eigen stijl maar samen vormen ze een SUPERBUENO totaal, dat gevraagd wordt voor decors en stage designs voor festivals, t-shirt designs en wandschilderingen. Zo werkten ze eerder voor ‘Lief Festival (X-Sense Music Events), Barkode, Kunsthal Kookt, Snowboard Holland, Loosefit, Club Edel Amsterdam en Sparkplug. Afgelopen jaren lanceerden we tijdens het Image Festival een zo geheten alfabet boekje, Sauerkids in 2009, Ernest Utermark in 2010; in de drukwerkplaats van het Image Festival zetten zij de traditie van het festival voort en gaan aan de slag met hun alfabet boekje.
Wasco was onlangs nog in het Graphic Design Museum te bewonderen met een selectie tekeningen, animaties en schetsen. Zijn oeuvre bestaat uit korte traditionele stripverhalen maar hij zoekt ook constant de grenzen van het striptekenen op wat resulteert in abstract werk. Zijn oeuvre is omvangrijk, kenners verzamelen zijn ‘Wasco’s Weekblad’, ‘Apenootjes’ strip. Zijn hoofdkarakter is het hondje ‘Phiwi’ en zijn baasje ‘Tuitel’. Wasco tekent oa. voor Zone 5300, Vrij Nederland en de VPRO-Gids.
Bij Laut Rosenbaum weerspiegelen zijn tekeningen z’n intuïtie, gevoel voor humor en unieke kijk op het leven. Vrienden, freaks, seks, disney figuren, politiek, melancholie, geschiedenis en getekende liefdesbrieven komen samen in een surrealistisch geheel, met humor als grote bemiddelaar. Met het ‘Dit is Dit’ collectief creëert hij exposities en projecten waar idioterie en ongemakkelijke situaties samen komen alsof ze nooit zonder elkaar hebben bestaan. Zowel Laut rosenbaum en Wasco zijn ook gastsprekers op het Image Festival op zaterdag 5 november, zie programma.
Nieuwe Binnenweg 67, hoek Gouvernestraat
31 OKT > 4 NOV