IMG LAB #20 / 22 okt in de Unie
De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2013 toont op fiks formaat (29,7 x 34 cm, bijna drie kilo zwaar) elke dag het werk van een hedendaagse Rotterdamse beeldmaker/kunstenaar. Deze bijzondere kunstkalender biedt een podium aan 365 gerenommeerde én aanstormende Rotterdamse kunstenaars, designers, grafisch vormgevers, modeontwerpers, fotografen en architecten.De eerste editie van de kalender verscheen in 2012 en won de eerste prijs in de Kalenderwedstrijd 2012. Voor 2013 staan twee uitgaven gepland; naast de Rotterdamse verschijnt er ook een Haagse editie.
Het Instituut voor Beeld & Vorm dat ook het Image Festival en de IMG LAB’s organiseert was één van de redactie leden die de beeldmakers selecteerde die in de 2013 versie van de kalender werden opgenomen. In de kalender van 2012 kwamen we al bekende namen tegen, beeldmakers die eerder ook op het Image Festival of op één van de IMG LAB’s te zien waren, zoals Han Hoogerbrugge, Rufus Ketting, Raoul Deleo, Henk Tas, Robert van Raffe, Enchilada, Ron van de Ende of Silvia B. Het leek ons daarom ook niet meer als logisch van de selectie van 2013 een paar namen uit te nodigen als gastspreker op het IMG LAB #20.
Rineke Kraaij zal op IMG LAB #20 de totstandkoming van de kalender toelichten en laten oa. Daan Botlek, Willem Lagerwaard, Koen Harmsma, Hans Kievit en Monique Benthin zien hoe zij tot hun beeld kwamen.
Hans Kievit (1966) kan gerust ‘de man van klei’ genoemd worden, hij maakt zijn illustraties in polymeer-klei.
Zijn (handmade) characters worden uiteindelijk digitaal gefotografeerd en de computer wordt slechts gebruikt voor beeldbewerking achteraf. De kenmerken van het materiaal blijven zichtbaar waardoor zijn illustraties de herkenbaarheid / associatie van ruimtelijke objecten behouden.
Honderden van zijn gedetaileerde kleifiguren zijn gebruikt in brochures, op posters, verpakkingen, reclamedrukwerk of tijdschriften als Playboy, Viva en de Nieuwe Revu.
www.hanskievit.nl
Willem Lagerwaard is illustrator, animator en interactie ontwerper en richt zich vooral op een jonge doelgroep.
In al zijn werk is de illustratieve vorm altijd de basis. Naast de vormgeving is hij ook betrokken bij het concept,
het verhaal en doet hij het karakter ontwerp. Grotere opdrachten volbrengt hij in de vorm van Studio Kloek. Hier werkt hij met een vaste groep professionals van programmeurs,
interactie ontwerpers, copywriters en project managers. Samen maken ze websites, games, installaties en tablet applicaties.
www.willemlagerwaard
Van een afstand lijkt de kunst van Monique Benthin (1965) verleidelijk. Oude foto’s gecombineerd met textiel , bont, haar, vlinders, theaterbloed of een tatoeage.
Van dichtbij confronteren ze de kijker echter met groteske taferelen. Het werk is tegelijk ook komisch, door de bizarre combinaties van beelden. In haar kunst onderzoekt ze telkens; wat is echt? wat is on-echt? Dit uit zich in haar keuze van materialen, het tastbaar maken van herinneringen.
In 2005 initieerde ze een bijzondere fototentoonstelling met een fotoboek in het Nederlands fotomuseum, Undercover/Onthecover “Glamourous photo’s of non glamourous hairloss” in samenwerking met negen fotografen als o.a. Desiree Dolron, Carla van de Puttelaar, Koos Breukel, Vincent Mentzel en schrijfster Marijn van der Jagt. Zowel in haar kunst als in bovengenoemd project daagt Benthin het in de media dominante schoonheidsideaal uit.
Door haar ambivalente houding tegenover het archetypische beeld van de vrouw roept het persoonlijke assemblage werk van Monique allerlei associaties op en doet weleens denken aan de Dada-collages van Hanna Höch. Tegelijk bevat het ook de luchtige esthetiek van nu, de Pop Art en de Victoriaanse tijd.
www.benthin.nl
Het werk van Koen Harmsma (1988) heeft in de basis een rauwe, donkere ondertoon, waar ook lichte en grappige elementen in terug te vinden zijn. Koen is illustrator, kunstenaar en vormgever, werkzaam in Rotterdam. Vanuit interesse in het macabere onderzoekt hij dieren, architectuur, machinerieën en objecten die door uitbuiting floreren. In recent werk kan men zien waar de paden van deze onderwerpen zich kruisen en verstrengelen in een gedetailleerde, visuele val. Verder heeft hij veel ervaring als muralist. In Sydney, Australië realiseerde hij bijvoorbeeld een muurschildering van 7 bij 21 meter over de historie van de wijk ‘Rozelle’, waarbij een gigantische krokodil aan historische “landmarks” word vast genaaid. www.koenharmsma
Daan Botlek behoeft voor de liefhebber eigenlijk geen toelichting. Hij is een in Rotterdam gevestigde illustrator, verteller en tekenaar pur sang. Zijn werk kenmerkt zich door zijn voorliefde voor het menselijk lichaam; anatomie, skeletten, ingewanden, lijnwerk en texturen gecombineerd met een bizarre dosis humor. Op dit moment is Daan bezig met een grote muurschildering in Leipzig, hopelijk op tijd terug voor zijn optreden op IMG LAB #20, waar hij zijn werk en preoccupaties met ons wil delen. www.daanbotlek
De Grote Rotterdamse Kunstkalender is een initiatief van Kantoor Kraaij en wordt uitgegeven door Trichis publishing.www.groterotterdamsekunstkalender.nl