OBJECT OF DESIRE 07 FEB
De weelderige contouren van een colaflesje, de multifunctionaliteit van het Zwitsers zakmes, de eenvoud van een paperclip of de herinnering aan een vetplant bij oma, objecten die verleiden, inspireren of fascineren. We zijn dit keer niet in Het Nieuw Instituut maar voor deze extra editie tijdens OBJECT op de SS Rotterdam met vier gastsprekers op OBJECT over hun werk en hun Object of Desire:
Joep van Lieshout (Ravenstein,1963) beeldhouwer, ondernemer, enfant terrible, visionair. Oprichter en artistiek leider van multidisciplinaire werkplaats Atelier Van Lieshout, dat actief is op het vlak van kunst, design en architectuur. Van beelden tot gebouwen, van installaties tot meubilair, van utopie tot distopie. Terugkerende thema’s zijn leven, dood, structuren, macht, en autarkie. Het zélf willen beheersen van het volledige maakproces, van ontwerp tot object, vloeit hier logisch uit voort. www.ateliervanlieshout.com
Linda Nieuwstad (Middelharnis,1974) Na een studie Sociale Geografie en Planologie aan de universiteit van Utrecht, koos ze in 2001 voor de kunst. Over haar eindexamenexpositie aan de AKI in 2005 werd lovend geschreven in de Volkskrant, en twee jaar later behaalde zij haar masters aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Na verschillende nominaties en kunstprijzen in de wacht gesleept te hebben, deed zij mee aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Het formaat van haar werk groeide en vanaf 2011 ging zij zich steeds meer toeleggen op het maken van monumentale bloemstukken naar het voorbeeld van 17e eeuwse geschilderde stillevens.
In 2013 startte zij haar samenwerking met Piet Hein Eek en ontstonden kleinere bloemstukken op huiskamerformaat. Naast de vele werken die zij voor binnen maakte, herrijzen er op verschillende plekken in het land metershoge bloemstukken buiten, bestand tegen weer en wind. www.lindanieuwstad.nl.
Borek Sipek (Praag, 1949) is een architect en ontwerper van wereldfaam, visionair, kosmopoliet, self-made man en een uitstekende kok. Op zijn negentiende, met letterlijk niets in zijn bezit, emigreerde hij uit Tsjecho-Slowakije naar Duitsland. Studeerde daar architectuur in Hamburg en behaalde zijn doctoraal in Delft. Na de fluwelen revolutie keerde hij terug naar zijn vaderland en was onder het presidentschap van Václav Havel de architect van de Burcht van Praag.
Borek Sipek is bekend om zijn individuele, ongebruikelijke, kleurrijke en rijke stijl. Hij experimenteert met onverwachte en weelderige vormen, de laatste tijd staan vooral zijn glassculpturen in de belangstelling. Hij houdt kantoor in Den Haag, Praag en Shanghai. Het werk van Sipek is verschenen in talloze publicaties en is opgenomen in de collecties van de meest gerenommeerde musea ter wereld, van New York, Parijs, Londen tot Amsterdam.Borek Sipek werkte oa samen met of voor Alessi en Vitra, in 1993 ontving hij de Prins Bernard Architectuur en Design prijs. www.boreksipek.com
Richard Hutten (Zwollerkerspel, 1967) groeide op in een arbeidersgezin zonder kunst of design in zijn omgeving. Hij studeerde in 1991 af aan de Design Academy Eindhoven, hetzelfde jaar als Piet Hein Eek. Hutten begon zijn eigen ontwerpstudio in Rotterdam.
Vanaf de oprichting, in 1993 is hij betrokken bij ontwerpbureau Droog Design. Hutten heeft opdrachtgevers in meer dan 12 landen verdeeld over drie continenten en staat bekend om, wat hij noemt ‘No Sign of Design’ meubilair, functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl. Zijn meest populaire ontwerp is de ‘domoor'; een eigenwijze mok met twee reuze grote oren, van het ontwerp zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht.
Philippe Starck gebruikte een aantal van Huttens ontwerpen voor het interieur van de Delano Hotel in Miami en het Mondrian Hotel in Los Angeles. Zelf verzorgde Hutten het interieur van kamer 307 van het pop-up Love Hotel in Tokio. Ook ontwierp hij het interieur van het restaurant in het Utrechtse Centraal Museum. Zijn werk is over de hele wereld tentoongesteld en maakt deel uit van de vaste collecties van het Centraal Museum, het Stedelijk Museum, het Vitra Design Museum , het MOTI en het San Francisco Museum of Modern Art. www.richardhutten.com
OBJECT
SS ROTTERDAM , KATENDRECHTSE HOOFD, ROTTERDAM
ZATERDAG 07-02-2015
ENTREE: € 5 – studenten en leden BNO/Initiatief – € 3 (geen pin)
16.00 – 18.00 u [Dutch spoken]
www.facebook.com
www.objectrotterdam.com