Twee weken na dierendag gaan we met BNO IMG LAB op jacht naar onze dierlijke instincten. Ontwerp en beeld mét dieren, over dieren, voor dieren en zelfs van dieren. Met onder andere Raoul Deleo, Bart Jansen, Vreemde Vogels, een vliegende kat en iets met een pinguïn…
Raoul Deleo is een gevierd illustrator en animator en de afgelopen jaren initieert hij zijn eigen projecten zoals de legende en het universum dat hij creëerde van ‘The Moussiah’ of het onontdekte continent Terra Ultima. In 2007 verscheen bij uitgeverij Meulenhof het boek getiteld “De Eenzame Snelweg”: Een samenwerking met schrijver Auke Hulst en een reisverslag in tekst en beeld. De reis volgt de route van New York naar San Francisco die de schrijver Jack Kerouac in het boek On the Road beschrijft en heeft afgelegd. Deleo animeerde en regisseerde ook verschillende tv commercials en zijn eigen werk ‘Rufus’ dat talloze prijzen won.
Zijn werk wordt de laatste jaren veel al geïnspireerd door de natuur, wat goed te zien is in het werk dat hij recentelijk oa maakte in opdracht van de Volkskrant. www.raouldeleo.comIn de projecten van Bart Jansen gaat het over de scheve balans tussen wat we willen bereiken en wat we daadwerkelijk weten te realiseren. Zijn installaties zijn meestal uitvindingen, nieuwe machines, apparaten die bepaalde functies vervullen waarbij als voorwaarde geldt: ze moeten operationeel zijn. Al zijn het apparaten met een twijfelachtige functie.
Nadat de Orville, kat van Bart overleed na een aanrijding, besloot kunstenaar Bart Jansen zijn kat een tweede leven te geven. Met behulp van ingenieur Arjen Beltman, die de techniek voor zijn rekening nam, zorgde hij dat de opgezette Orville een vliegende drone werd, de Orvillecopter. Na in 2012 de Orvillecopter te hebben gemaakt, gingen Jansen en Beltman verder onder de naam Copter Company. Zo maakten zij ook al drones van ratten, een struisvogel en zelfs een haai. Maar ook een onderzeeër van een das is inmiddels gerealiseerd ‘Das Boot’. www.bartjansen.tv
Gerard Peet publiceerde ‘De Kleine Rotterdamse Pinguïn Encyclopedie’ een boek dat gaat over de pinguïn, maar vooral over de mens en de pinguïn.
Waarom duikt de pinguïn op in kunst en cultuur, waarom een pinguïn als naam of beeldmerk, afbeeldingen op verpakkingen, stripverhalen, postzegels en poëzie? Of is het gewoon zo dat pinguïns, meer dan enig ander dier, op de mens lijken, grappig en goed gekleed?
Voor filatelisten wordt er in het boek een mondiaal overzicht gegeven van pinguïns afgebeeld op postzegels. Voor de liefhebbers wordt tabellarisch een opsomming gegeven van deze dieren in Nederlandse dierentuinen. Het nawoord werd verzorgd door Jelle Reumer, pinguïnkenner en voormalig directeur van het Natuurmuseum in Rotterdam.
Poopy Cat In 2012 ontwikkelden Thomas Vles en Rick Passenier de ultieme kattenbak. Beiden zijn van mening dat met de huidige kennis en technologie, al hun producten milieuvriendelijk moesten zijn. Tijdens hun vooronderzoek kwamen ze erachter dat de “natuurlijke” grits vaak helemaal niet milieuvriendelijk zijn. Ze besloten daarom zelf grit te produceren, gemaakt van afvalhout. Voor de kattenbak gebruiken ze gerecycled karton. Het eerste product van Poopy Cat kreeg patent en tot op de dag van vandaag zijn er al meer dan 25.000 kattenbakken verkocht!
In december 2013 wordt om Poopy Cat als merk op de kaart te zetten, de eerste echte katten popgroep opgericht, “The Poopy Cat Dolls”. Hun eerste hit “Do you want my Purr Purr” gaat de hele wereld over en komt op nationale televisie in de Verenigde Staten, Japan en Nederland. Poopy Cat is wereldberoemd! Vele andere succesvolle stunts volgen. Vandaag de dag is Poopy Cat actief in meer dan twaalf landen. Katten in onder andere Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk genieten van onze producten. En dat niet alleen, Poopy Cat heeft ook intercontinentaal bereik. China, Japan en zelfs Australië zijn in de ban van Poopy Cat. www.poopycat.com
Speciaal ter gelegenheid van deze editie: korting voor bezoekers die hun eigen huisdier meenemen (mits zij uiteraard zelf verantwoordelijk voor het welzijn en veiligheid van hun eigen dier blijven)
Deze maand verschijnt ook bij uitgeverij Trichis de ‘Nederlandse Vogelkalender’ – illustrator Theo Seesing signeert voor de bezoekers van Animaux Deux hun gekochte exemplaar.
NIEUWE INSTITUUT, MUSEUMPARK 25 ROTTERDAM
DONDERDAG 20-10-2016 (Dutch spoken) ENTREE: € 7,50, studenten en leden BNO € 3,75 of > online
OPEN 19.00 START: 20.00 u
BNO IMG LAB en Het Nieuwe Instituut bundelen kennis en netwerk in een maandelijkse Thursday Night. Met vooraf het Thursday Night Dinner voor 17,50 euro, incl. drankjes. thursdaynight.hetnieuweinstituut.nl